Familiebedrijven zijn voor organisatiedeskundigen prachtig. Want buiten de bedrijfskundige- en culturele uitdagingen, is er ook sprake van die derde dimensie: het familiesysteem. Deze speelt sterk op als er sprake is van opvolging binnen de familie. Naast de vraag of er een opvolger binnen de familie gevonden kan worden of nog spannender, meerdere kinderen gaan dat samen doen. De nieuwe generatie heeft vaak nieuwe en frisse ideeën, wil anders aansturen en zetten eerder in op nieuwe technologieën en andere innovaties.
Waarom het familiesysteem goed gemanaged moet worden bij opvolging?
Simpel. Omdat het succes van het familiebedrijf daar in de (nabije) toekomst vanaf hangt! Maar wat moet er dan ‘gemanaged’ en besproken worden? Wat zijn nou die issues?
1. Inter-generationele verschillen
Iedere generatie denkt en voelt op zijn eigen manier. Dat heeft verschillende oorzaken, ze groeien op in een andere tijd, met andere ouders, met veranderende behoeften in een veranderende omgeving etc. Hierover het gesprek aangaan met elkaar is niet altijd makkelijk, immers kijken wij anders tegen de wereld aan. Echter afstemming over de juiste koers, de doelen en de in te zetten middelen is cruciaal. Maak gebruik van de kracht van meerdere generaties!
2. Verandering van rollen
Het ‘mandaat’ moet overgedragen worden. Dat vraagt om ‘loslaten’ van de oudere generatie en het roer doorgeven aan de nieuwe generatie. Klinkt eenvoudig maar blijkt in de praktijk juist vaak vreselijk moeilijk. Want wanneer is het juiste moment om het stokje over te dragen? Is er nog een tussenfase nodig waarbij een adviesrol wordt gevraagd of juist niet? En wat vinden overige belanghebbenden én de rest van de familie ervan?
3. Kwaliteit van de directie
Bijna 40% van de nieuwe generatie leiders geeft aan dat de kwaliteit van de zittende directie niet goed genoeg is om optimaal te kunnen acteren in een veranderende wereld. Het toekomstige succes zal echter sterk afhangen van deze kwaliteit. Het durven selecteren van een (gedeeltelijk) nieuwe directie kan spanningen met zich meebrengen, maar is soms wel noodzakelijk.
Vaak is externe hulp prettig én nodig om de overgang soepel te laten verlopen. Een externe heeft niet de emotie bij het familiebedrijf en kan dus objectief naar meningen luisteren, adviseren en support leveren bij het maken van de keuzes die nodig zijn. Bovendien draagt zijn of haar objectiviteit bij aan het voeren van de juiste dialoog. Meer weten hoe wij dat aanpakken?
Mail naar info@brick-by-brick.nl of bel 085-0601622
Consultants gezocht!
BrickbyBrick is op zoek naar consultants die onze MKB+ klanten kunnen begeleiden in groei- en professionaliseringstrajecten. We zoeken díe consultants die naast een brede kijk op organisatieperformance-verbetering ervaring hebben op de deelgebieden HRM, Digitalisering of Commercie.
Zelfstandig blijven onder de voordelen van een paraplu? Bel 0653360466, mail anoukbenner@brick-by-brick.nl of app ons!